electricity-30

Срокът за плащане на сметките за електроенергията от битовите потребители се удължава отново – с още десет дни и хората в затруднение вече ще имат 30 дни на разположение да си погасят фактурите. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Министерския съвет в четвъртък.

Този период принципно е 10 дни, но заради извънредното положение бе удължена на 20, а сега – на 30 дни.

Мярката е взета след анализ, който показал, че 70 процента от клиентите на електроснабдителните дружества плащат навреме сметките си. 10 700 са сключените индивидуални споразумения между доставчиците на ток и битови потребители за разсрочено плащане на сметките. На нито един клинет не е спряно електрозахранването заради неплатена сметка, увери Петкова.

Няма проблеми с плащанията от страна на електроразпределителните дружества към „Електроенергийния системен оператор“ и „Националната електрическа комапния“ (НЕК), системата е стабилна, което позволява да се предприеме допълнителното удължаване на плащането в подкрепа на домакинствата в условията на мерките срещу коронавируса, стана ясно от думите на Петкова.

Тя все пак призова хората, които имат възможност, да продължават да се погасяват навреме сметките за ток, парно и газ. Това може да става в центровете за клиенти на съответното дружество, които се дезинфекциран редовно, но препоръчително е при възможност да се ползват безкасовите плащания онлайн, каквато възможност предлагат всички дружества.

Мерките засега важат за периода на извънредното положение, след края му клиентите, които имат финансови проблеми, да се обърнат за сключване на индивидуални споразумения за разсрочено плащане, каза Петкова.

„Дружествата ще бъдат помолени да се съобразят с всеки потребители. Хората да не се колебаят да се възползват от тази възможност“, призова тя.

Вашият коментар