army

Tази година няма да има военен парад за 6 май, така, както се провеждаше през минали години. Това съобщи на редовния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Това обяви в неделя и военният министър Красимир Каракачанов, като обясни, че това е заради опасения от струпване на хора. В началото на месеца премиерът Бойко Борисов обяви, че на 30 април темата ще бъде обсъдена с военния министър, за да се види под каква форма може да има парад, като посочи, че вариантите са три.

Парад не може да се проведе по обективни причини – хората са от различни краища в страната и събирането им е невъзможно, а и подготовката на парад по принцип трае около месец, обясни Мутафчийски.

Обясни, че не са удачни и идеите да се събират блокове от курсанти от военните училища, които да проведат строй във Велико Търново, защото студентите са от различни краища на страната.

„По този въпрос не сме имали абсолютно никакви разногласия с Министерството на отбраната“ , допълни Мутафчийски. Допълни, че в рамките на самите военни училища обаче празникът ще бъде отбелязан, както обяви през уикенда и Каракачанов.

Българската армия има какво да покаже по телевизионни предавания за своите успехи, включително и ВМА, така че нетрадиционно ще бъде отбелязването на 6 май, но в никакъв случай няма да има парад, обяви ген. Мутафчийски.

Той оцени като добра организацията по отварянето на парковете.

В отговор на въпрос посочи, че повечето търговски вериги и пазарите също създават доста добра организация. Най-големият проблем е да има устойчивост във всички неща, които се направят, посочи той. Обяви, че мерките по разхлабване следват тенденцията, а не броят на заразените.

Вашият коментар